zaterdag 10 maart 2012

Kaart Atlantische Oceaan

Kaart Atlantische Oceaan: CIA
De Atlantische Oceaan is na de Grote Oceaan, of Stille Oceaan, de grootste oceaan op aarde. De Oceaan heeft een oppervlakte van ongeveer 82 362 000 km² en strekt zich uit tussen de werelddelen Amerika, Europa en Afrika en Antarctica.

De maximale diepte is 8.605 meter en de gemiddelde diepte is 3.926 meter. De Atlantische Oceaan bedekt ongeveer een vijfde deel van de aarde.

Met de Atlantische Oceaan wordt het wateroppervlak aangeduid ten oosten van Noord- en Zuid-Amerika en ten westen van Europa en Afrika. In het noorden ligt Groenland.

Bij Groenland gaat de Atlantische Oceaan over in de Noordelijke IJszee. Tussen Antarctica en Kaap Hoorn ligt de grens met de Grote Oceaan.

De gehele Noordelijke IJszee wordt oceanografisch bij de Atlantische Oceaan gerekend. De grens met de Grote Oceaan loopt hier door de betrekkelijk nauwe (58 km) en ondiepe, ongeveer 60 meter Beringstraat.

Ten zuiden van Afrika wordt als grens met de Indische Oceaan de meridiaan van Kaap Agulhas (20° O.L.) genomen.

Ten zuiden van Zuid-Amerika loopt de grens met de Grote Oceaan van Kaap Hoorn naar de Zuid-Shetlandeilanden (King George Island), en van daar naar Grahamland, dat tot Antarctica behoort.

De aangrenzende zeeën bij de Atlantische Oceaan worden in indelingen ook wel meegerekend. Dit zijn de Noordzee, de Oostzee, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Golf van Mexico, de Caribische Zee en, de Hudsonbaai, de Noordelijke IJszee.

Eilanden
In de Atlantische Oceaan liggen tal van eilanden en eilandengroepen. Tussen het vasteland van Europa en Groenland liggen Groot-Brittannië, Ierland, Rockall, de Faeröer en IJsland.

Tussen Europa en Noord-Amerika liggen de Azoren. Meer naar het zuiden, voor de kust van Afrika, liggen Madeira, de Ilhas Selvagens, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden.

Voor de kust van Zuid-Amerika liggen de Falklandeilanden en Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden.

Ten noorden van Zuid-Amerika en ten oosten van Midden-Amerika liggen de Caraïben. Ter hoogte van de Amerikaanse staat Florida ligt Bermuda.

Midden in de Atlantische Oceaan liggen Sint-Helena, Tristan da Cunha, Fernando de Noronha en de Azoren.

Kaart zuidelijke Atlantische Oceaan met eilanden

Kaart Atlantische Oceaan zuid: CIA